Whey vs Kasein – Hvad er forskellen?

Whey mod kasein proteinpulver

Whey vs Kasein – Hvad er forskellen?

Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er et kosttilskud som er yderst populært i fitnessmiljøet. Det er det, da protein spiller en central rolle for muskelopbygning, helbred og bevarelse af muskelmasse under vægttab.

Kort fortalt kommer proteinpulverets proteinindhold fra mælk, udledt i processen hvor man omdanner mælk til ost.

Der findes flere forskellige slags proteinpulver, men i dag skal vi kigge nærmere på de to helt store: Whey og Kasein. Mælks består af ca. 80% kasein og 20% whey, og derfor kan de udledes i processen og laves om til proteinpulver.

Whey proteinpulver

Whey proteinpulver er et ”hurtigt optageligt” protein, hvilket betyder, at det fordøjes på ca. et par timer.

Whey protein er den mest populære form for proteinpulver, da det har vist sig at skabe en hurtig stigning i blodets aminosyrerkoncentration. Den funktion er afgørende for at kickstarte kroppens proteinsyntese, som spiller en afgørende rolle for muskelopbygning.

Derfor tages whey proteinpulver også oftest efter træning, da proteinerne er hurtigt optagelige. Whey proteinpulver behøves dog ikke tages i sammenhæng med træning, men kan også tages i ønsket om, at øge ens daglige proteinindtag. F.eks. kan man tage en proteinshake mellem måltider hvis man er på farten.

Kasein proteinpulver

Kasein er et ”langsomt optageligt” protein. Modsat whey, tager det kroppen 5-7 timer at fordøje kasein proteinpulver. Kasein blander ikke lige så nemt som whey, og har en mere grynet konsistens end whey. Udvalget af smagsvarianter af kasein proteinpulver er derfor heller ikke lige så stort.

Kaseins langsomme optagelighed gør, at kroppen tilføres en stabil strøm af aminosyrer over tid. Derfor er kasein proteinpulver effektivt mod tab af muskelmasse – da man kan få tilført proteiner over tid.

Kasein proteinpulver kan tages på en dag, hvor du ved, at du ikke er ved mad i lang tid. Det kan være en dag hvor du har møder hele dagen eller andet. Kasein er også populært at drikke før sengetid, da kroppen på den måde tilføres proteiner gennem natten.

Så hvilken type skal du vælge?

Først må vi nok hellere lige slå fast, at en proteinshake aldrig kan erstatte et ’rigtigt’ måltid. Rigtig mad vil altid være sundere og bedre end proteinpulver. Når det så er sagt, så kan proteinpulver bestemt fungere i ens kost hvis man synes, at det er nemmere end at skulle have et måltid med sig.

Brug whey proteinpulver til at øge dit daglige proteinindtag, efter træning eller mellem måltider.

Brug kasein proteinpulver før sengetid og i længere tidsrum uden adgang til mad.

Du kan også sagtens blande både kasein og whey proteinpulver, f.eks. i din shaker efter træning.

Se en liste over proteinpulver ved at klikke her

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 - Whey vs Kasein – Hvad er forskellen?

Skrevet af: Jonas Germann // JG Fitness
Facebook: klik her

4.4/5 - (16 votes)