Ømme muskler efter træning

Depositphotos 49689935 s 2019 - Ømme muskler efter træning

Ømme muskler efter træning

Har du været ude og træne hårdt fysisk aktivitet bare en gang i dit liv, så kender du uden tvivl følelsen af at vågne op dagen efter med super ømme muskler. Denne følelse kan ofte vare ved i flere dage, og nogle mennesker elsker den, fordi de virkeligt kan mærke at de har fået brugt deres krop, mens andre hader den. Du ved selvfølgelig i bund og grund godt hvorfor du er øm. Det er selvfølgelig fordi du har trænet hårdt dagen inden.

 

Også kendt som Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS)

I dagligt talesprog kalder vi det for ømme muskler, mens på engelsk og de lidt mere fagligt bevidste kalder det for Delayed Onset Muscle Soreness, eller forkortelsen DOMS. DOMS er altså når der opstår ømhed i musklerne et lille stykke tid efter at man har foretage en hård fysisk aktivitet – typisk mellem 12-72 timer efter. Efter ømheden har sat ind kan det tage helt op til 3-4 dage før ømheden forsvinder igen.

 

Er muskelømhed farligt?

Ens muskler kan føles enormt ømme, og endda reducere din muskelstyrke i en kort periode, men det er fuldstændigt ufarligt, så der er ingen grund til at blive bange. Når du udsætter dine muskler for hård fysisk aktivitet, bliver musklen påført nedbrydninger af muskelfibrene, som kroppen så vil reparere og gøre endnu stærkere, så de er endnu bedre i stand til at blive udsat for denne aktivitet igen. Det er også derfor at sådan noget som at tage i fitnesscenteret gradvis gør dig større og stærkere. Grunden bag muskelømhed er ikke 100% afklaret, men man mener at det er dette som den stammer fra. Derudover bliver musklen typisk ekstra ømme, hvis vi udsætter dem for øvelser eller træning, som de er uvante til. Du kender det sikkert hvis du har prøvet at være ude og dyrke en ny sport for første gang. Den nye måde at bruge musklerne på vil typisk resultere i at de er ekstra ømme dagen efter, og langsomt som dine muskler begynder at kende denne bevægelse mere og mere, reagerer de også minde og mindre på den dagen efter. Det er altid en god ide at indtaget det bedste proteinpulver efter træning, for at være sikker på at musklerne får hvad de har brug for.

 

Må man træne med ømme muskler?

Hvis du træner på fast basis, kan et logisk spørgsmål der selvfølgelig opstår være; Må jeg så træne igen dagen eller to dage efter, selvom at mine muskler stadig er ømme? Den logiske tankegang vil selvfølgelig være, at du ikke skal træne før ømheden, er forsvundet igen. Her skal du dog mere se på muskelømhed som en form for beskyttelsesmekanisme, end et direkte tegn på at du ikke skal bruge musklen igen. Faktisk, så vil mere bevægelse med den ømme muskel lindre ømheden. Lige med det samme vil musklen stadig føles enormt øm, men efter du er kommet i gang med at bruge musklen vil det langsomt lindre ømheden. Der er også konsensus om at mere træning af en øm muskel ikke vil have en skadelig virkning eller nogen form for negativ effekt på den genopbyggende proces af musklen, så du kan med ro i maven tage ind og træne igen. Du skal dog stadig tænke over at sørge for, at dine muskler overordnet set får nok restitution.

5/5 - (3 votes)